KONTAKT

PADOBRANSKI SPORTSKI KLUB LUDUS

Adresa: Ruđera Boškovića 13, 40 000 Čakovec

Elektronska pošta: skydiveludus@gmail.com

Mobilni telefon: 091 445 4643

Želim postati padobranac!

S obzirom na to da vremenski uvjeti bitno određuju mogućnost izvođenja padobranskih skokova, sezona počinje u rano proljeće i završava u kasnu jesen. Uobičajeno je da novi kandidati s obukom kreću početkom sezone, a ovisno o interesu postoji mogućnost uključivanja u proces obuke i tokom sezone.

Padobranska obuka obuhvaća teorijski i praktični dio.

Teorijski dio obuhvaća:

1. Uvodno predavanje i povijest padobranstva

2. Poznavanje padobrana, padobranske opreme i zrakoplova

3. Tehnika izvođenja skoka padobranom s teorijom

4. Prinudni postupci u izvanrednim situacijama

5. Meteorologija

6. Pravila i propisi

Prije praktičnog djela obuke kandidat mora proći i obvezni liječnički pregled pri jednoj od za to ovlaštenih zdravstvenih ustanova.

Praktični dio obuhvaća - skokove iz aviona! Nakon usvojenih teorijskih znanja, puno razgovora i priprema s instruktorima, slijedi izvođenje prvog skoka. Prvi skokovi izvode se u savršenim vremenskim uvjetima sa školskim padobranima velike površine kupola na aerodromima velikih sletnih površina kako bi se osigurala maksimalna sigurnost (u ovom trenutku PK Ludus prve skokove kandidata najčešće organizira na sportskom aerodromu u Ptuju – Moškanjcima).

Prvi skokovi izvode se s malih visina (1000 - 1200m) s prinudnom aktivacijom padobrana po odvoju od aviona (Static Line). Slobodan pad ograničen je na minimum, a cilj prvih skokova je da kandidat nauči izvesti pravilan, stabilan i siguran odvoj od aviona. Glavni padobran aktivira se automatski nakon čega kandidat samostalno upravlja kupolom padobrana i slijeće. Nakon nekoliko ovakvih skokova i usvajanja sigurnog odvoja od aviona, prelazi se na „skokove na slobodno“ odnosno bez automatskog otvaranja glavnog padobrana. Visine iskakanja postepeno se povećavaju, vrijeme slobodnog pada se produljuje, a padobranac postaje pilot svog tijela i uči letjeti. Brzina napretka svakog od kandidata individualna je, a prema tome i daljnji nastavak obuke.

U padobransku obuku PK Ludus uključeno je: teorijska obuka kandidata, korištenje opreme za izvođenje skokova (visinomjer, kaciga, brile, padobran), 6 skokova i godišnja članarina. Cijena obuke iznosi 4500,00 kuna.

Nakon prvih šest skokova kandidat nastavlja svoj put prema A licenci (25 skokova). Tokom tog perioda kandidati iznajmljuju opremu od kluba, sami plaćaju skokove (do početne A licence sportskog padobranca – 25 skokova učenici padobranci u mogućnosti su izvoditi skokove isključivo uz prisutnost ovlaštenog instruktora).

Nakon što kandidat stekne uvjete za polaganje dozvole za sportskog padobranca, pristupa ispitu za sportskog padobranca te polaže teorijski i praktični dio ispita (1 skok) i stječe međunarodnu dozvolu sportskog padobranca (A dozvola) koja mu omogućuje samostalno bavljenje padobranstvom. Kao član PK Ludus padobranac i dalje ima mogućnost unajmljivanja opeme i organiziranog bavljenja padobranstvom. Članovi našeg kluba razvijaju se u različitim padobranskim disciplinama (freefly, relative, wingsuitflying...) i organizirano skaču na aerodromima u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i dalje.

Drugi pristup padobranske obuke je AFF (Accelarated free fall). Ovaj pristup podrazumjeva teorijsku obuku istovjetnu ranije opisanoj s tom razlikom da kandidat po završetku teorijske obuke kreće sa izvođenjem skokova sa 4000m. Početak obuke podrazumjeva 2 tandem skoka kako bi kandidat dobio osjećaj i uvježbao položaj tjela u slobodnom padu i let pod kupolom. Nakon toga kandidat uz prisustvo dvojce AFF instruktora izvodi samostalan skok s 4000 m dok ga instruktori „drže“ i korigiraju u slobodnom padu sve do otvaranja padobrana. PK Ludus trenutno ne organizira ovu vrstu obuke, a ukoliko želite više informaciju slobodno nas kontaktirajte kako bi vas uputili na klubove i kolege koji je organiziraju. Cijena AFF tečaja bitno je veća od standardne padobranske obuke (Static line).

Za sve ostale informacije slobodno nas kontaktirajte ili jednostavno navratite u prostorije kluba svakog petka u 19 sati na adresi Aleksandra Schulteissa 19 u Čakovcu.

Blue sky!